1. Etusivu
  2.  » 
  3. Saavutettavuus
  4.  » Saavutettavat tiedostot

Saavutettavat tiedostot

Tiesitkö, että saavutettavuusvaatimukset koskevat myös PDF-tiedostoja?

PDF on yksi maailman suosituimmista ja käytetyimmistä ohjelmistoriippumattomista tiedostomuodoista. PDF-lomakkeiden tuottaminen on melko helppoa, mutta niiden tuottaminen saavutettaviksi onkin hankalampaa.

Kaksitasoinen saavutettavuus

PDF-lomakkeiden saavutettavuudessa on huomioitava kaksi keskeistä asiaa: kognitiivinen ja tekninen saavutettavuus.

Kognitiivisessa saavutettavuudessa tavoitteena on mahdollisimman yksinkertainen ja helppokäyttöinen lomake.

Useissa lomakkeissa on edelleen johtoajatuksena tehdä mahdollisimman tiivis usein taulukkomuotoinen lomake. Tämä on perua siitä , että säästetään paperia. Tällaisen lomakkeen selkeys ja siten myös saavutettavuus on erittäin huono.

Toinen vielä olennaisempi näkökulma on kysyä vain niitä asioita, joita tarvitaan. Miksi kysyä puhelinnumeroa, jos ei ole kuitenkaan tarkoitus soittaa asiakkaalle? Missä tapauksissa on olennaista tietää asiakkaan sukupuoli? Esimerkkejä on lukuisia.

Toinen yhtälailla tärkeä asia on lomakkeen tekninen saavutettavuus.

Miten määritellään kuville tekstivastineet ja lomakekentille vihjetekstit, miten erilaiset lomakekentät ja linkit ”koodataan” eli merkitään oikein ja niin, että myös apuvälineohjelmat ymmärtävät ne? Esimerkkejä on muitakin ja löytyy iso liuta kikkoja, jotka tulee hallita.

Avaavasta käytännöllistä apua

Hyvänä uutisena PDF-lomakkeiden suunnittelussa on, että apua on saatavilla. Avaava voi auttaa ja suunnitella vaikka alusta alkaen selkeät, saavutettavat ja visuaalisesti raikkaat lomakkeet.

Avaavan asiantuntijat ovat tehneet satoja PDF-tiedostoja ja -lomakkeita saavutettaviksi. Teemme tiedostojen korjaukset ammattitaidolla ja varmistamme aina tiedostojen käyttäjäkokemuksen myös ruudunlukijalla.

Jos tarvitset apua tiedostojen saavutettavaksi korjaamisessa, ota yhteyttä myynti@avaava.fi.