Puolen tunnin saavutettavuushaaste – otatko vastaan?

Etusivu » Ajankohtaista » Koulutusta

Torstaina 16.5 vietetään kansainvälistä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää. Sitä on jo seitsemän vuoden ajan vietetty toukokuun kolmantena torstaina, ja vuosi vuodelta tapahtuma on kasvanut. Viime vuonna päivän kunniaksi järjestettiin erilaisia paikallisia tapahtumia jo 19 maassa kuudella mantereella sekä kymmeniä maailmanlaajuisia kokoontumisia internetissä!

Päivän tarkoituksena on nostaa esille esteettömyyden ja saavutettavuuden merkitystä jokapäiväisessä elämässä ja levittää tietoa keinoista, joilla sitä voi parantaa. Esimerkiksi Invalidiliitto osallistuu päivän viettoon osana Helppo liikkua –viikkoa, jolla se haluaa muistuttaa etenkin yrityksiä siitä, miten palvelujen esteettömyys ja saavutettavuus on hyödyksi kaikille.

Esteettömyys- ja saavutettavuuspäivän keskeinen idea on innostaa meitä kaikkia kokemaan maailma toisesta näkökulmasta, esimerkiksi näkövammaisen, pyörätuolinkäyttäjän tai ikääntyvän näkökulmasta. Päivän kunniaksi haastamme kaikki puoleksi tunniksi kokeilemaan uutta, totutusta poikkeavaa tapaa selailla nettiä. Valitse haasteesi ja jaa kokemuksesi Twitterissä @gbla11yday #gaad!

 

Haaste 1: Hiiri pois käytöstä

Siirrä hiiri pois käden ulottuvilta ja pidä sormet poissa kannettavan tasohiireltä. Käytä näppäimistöä, etenkin tabulaattoria, välilyöntiä, enter-näppäintä ja nuolinäppäimiä. Näetkö missä osoitin liikkuu? Pystytkö navigoimaan valikoissa ja käyttämään kaikkia sivuston tai sovelluksen toimintoja pelkän näppäimistön kautta? Jääkö työkaluvihjeitä tai muuta sellaista sisältöä piiloon, joka tulisi hiirellä osoittamalla näkyviin? Näppäimistöä käyttävät etenkin sellaiset ihmiset, joilla on vaikeuksia kohdistaa hiirtä esimerkiksi näkövamman tai käsien vapinan vuoksi, sekä sellaiset tehokäyttäjät, joille näppäimistön pikavalinnat ja oikopolut ovat nopein tapa käyttää sovellusta.

 

Haaste 2: Suurennuslasi käyttöön

Ota käyttöön Windowsin suurennuslasi. Se löytyy Windowsin apuohjelmien helppokäyttötoiminnoista tai etsimällä sanalla suurennuslasi (magnifier). Toiminto auttaa etenkin näkövammaisia käyttäjiä sekä esimerkiksi käyttäjää, joka on hukannut silmälasinsa. Pystytkö suurennuslasin kautta hahmottamaan, mistä sivulla on kyse? Kuinka helppoa tai vaikeaa on sivuston valikoissa navigointi? Voit kokeilla myös nettiselaimien omaa zoom-toimintoa ja suurentaa sisältöä esimerkiksi 200%. Näkyykö kaikki sisältö edelleen kuten pitääkin?

 

Haaste 3: Ruudunlukija ääneen

Kokeile, millä tavalla sokea käyttää nettiä. Ota avuksi ruudunlukija eli ohjelma, joka lukee ääneen valitun palvelun sisällön. Käyttäjä navigoi sisällössä näppäimistöllä. Eräs suosituimmista ruudunlukijoista on ilmainen NVDA. Asenna NVDA ennen haasteen aloittamista ja tutustu sen käyttöohjeisiin. Ruudunlukijan käyttö on aloittelijalle melko haastavaa, mutta esimerkiksi verkkosivujen kehittäjille ruudunlukija voi olla oiva apuväline sivujen saavutettavuusongelmien löytämiseen ja ratkomiseen.

Hyvää esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää!

 

Elina Jokisuu, saavutettavuusasiantuntija

Aiheeseen liittyvää:

Tilaajavastuu