1. Startsida
  2.  » 
  3. Tillgänglighet
  4.  » Tillgängliga filer

Tillgängliga filer

Visste du att tillgänglighetsstandarder även gäller PDF-filer?

PDF är ett av världens mest populära och mest använda, mjukvaruoberoende filformat. Att producera PDF-formulär är ganska enkelt, men att göra dem tillgängliga är mer av en utmaning.

Två nivåer av tillgänglighet

För att säkerställa tillgängligheten för PDF-formulär bör två nyckelaspekter beaktas: kognitiv och teknisk tillgänglighet.

Målet med kognitiv tillgänglighet är en form som är så enkel och lätt att använda som möjligt.

Med många former är huvudtanken fortfarande att göra en tabellform som är så kompakt som möjligt. Detta bygger på att spara papper. Tydligheten i en sådan form, och därmed dess tillgänglighet, är verkligen dålig.

Ett annat, ännu viktigare perspektiv är att bara ställa nödvändiga frågor. Varför be om ett telefonnummer om det inte finns någon avsikt att ringa en kund? När är det relevant att veta en kunds kön? Det finns många exempel.

 

En annan lika viktig faktor är blankettens tekniska tillgänglighet.

Hur man ställer in alt-texter för bilder och verktygstips för formulärfält, hur man “kodar” olika formulärfält och länkar – som i, hur man markerar dem korrekt så att även skärmläsare förstår dem? Det finns andra exempel och massor av jippon att bemästra.

Praktisk hjälp från Avaava

De goda nyheterna om att utforma ett PDF-formulär är att hjälp finns tillgänglig. Avaava kan hjälpa och designa kompakta, tillgängliga och visuellt fräscha former, även från grunden.

Avaavas experter har gjort hundratals PDF-filer och formulär tillgängliga. Vi fixar dina filer med mycket professionell kompetens och försäkrar alltid deras användarupplevelse med en skärmläsare.

Om du behöver hjälp med att göra dina filer tillgängliga, vänligen kontakta myynti@avaava.fi.