1. Front page
  2.  » 
  3. News
  4.  » Oodissa opasteet myös näkövammaisille henkilöille

Oodissa opasteet myös näkövammaisille henkilöille

Keskustakirjasto Oodi haluaa toivottaa kaikki kaupunkilaiset tervetulleeksi. Esteettömyys ja saavutettavuus onkin haluttu huomioida rakennuksessa mahdollisimman hyvin.

Näkövammaisia ja sokeita henkilöitä palveleva opastusjärjestelmä on Oodin rakennuksessa kansainvälisestikin katsottuna vertaansa vailla. Näkövammaisten opastusjärjestelmä on luonnollinen osa perusopastusta, eivätkä näkevät henkilöt sitä välttämättä havaitse.

Perusperiaatteena on ollut se, että näkövammainen tai sokea henkilö löytää itsenäisesti taksin saattopaikalta sisäänkäynnille. Sisäänkäynneiltä henkilö löytää infon ja kohokartan sekä reitit rakennuksen eri toimintoihin. Oodissa sokeita palveleva opastusjärjestelmä koostuu muutamista seuraavista elementeistä, jotka esittelemme tässä:

Sanakartta

Jo Oodin verkkosivuilta kävijä löytää ennakkotietoa tiloista ja opastuksesta. Verkkosivuilta löytyy sanakartta, jonka perusteella kävijä saa ensikäsityksen tiloista sekä tietoa olemassa olevasta opastusjärjestelmästä.

Äänimajakka

Saavuttaessa kohteeseen johdattaa sisäänkäynnille äänimajakka, jonka äänisisällön on varta vasten Oodille suunnitellut äänisuunnittelun huippuammattilainen Aki Päivärinne. Jännittävän äänen voi käydä kuuntelemassa etukäteen Oodin verkkosivuilla.

Ulkoalueen ja lattian ohjaus- ja huomiomerkinnät

Äänimajakan lisäksi ulkoalueille asennettu ohjaava koholaatta johdattaa valkoisen kepin käyttäjän taksin saattopaikalta sisäänkäynnille. Ohjauslaatta muuttuu sisätiloihin tultaessa kapeaksi koholla olevaksi ohjauslistaksi, joka opastaa esimerkiksi Infolle, kohokartalle, hisseille ja wc-tiloille. Huomioaluenastoitus lattiassa ilmoittaa kohoraitojen risteyskohdasta sekä varoittaa portaille saapumisesta.

Kohokarttoja ja pisteopastuksia

Oodin jokaisessa kerroksessa on oma kohokarttansa. Hissin kerrosopasteissa on kerrosinformaatio tarjolla myös pistekirjoituksella, samoin kaikissa tilakylteissä on pisteet. Myös portaiden käsijohteiden takana on pistekirjoitusopasteet kertomassa, mihin kerrokseen saavutaan. Hisseissä on lisäksi kohomerkinnät ohjauspainikkeissa ja ääniopastus kerrokseen saapumisesta.

Sisänavigointijärjestelmä

Oodissa on lisäksi käytössä suomalaisen Ilkka Pirttimaan kehittämä sisänavigointijärjestelmä, joka ohjaa sokeita Blindsquare-sovelluksen käyttäjiä puhelimen välityksellä. Blindsquaren avulla käyttäjä kuulee, missä kohtaa rakennusta on menossa, ja missä suunnassa ja kuinka kaukana ovat esimerkiksi Info, kahvio tai wc-tilat.

Avaava Oy:llä oli kunnia saada suunnitella Oodin näkövammaisia ja sokeita henkilöitä palveleva opastusjärjestelmä. On ollut ilo saada palvella asiakasta, jolla on halu esteettömyyden ja saavutettavuuden kokonaisvaltaiseen huomioimiseen.

Mikäli sinä haluat kuulla lisää näkövammaisia henkilöitä palvelevista opastamisen ratkaisuista ja mahdollisuuksista, ota yhteyttä! Kerromme mielellämme lisää!

Meilaa tai soita: marjo.kivi@avaava.fi / 050 338 8765

Blog archive