1. Etusivu
  2.  » 
  3. Ajankohtaista
  4.  » Kaikille sopiva suunnittelu – maksuton seminaari

Kaikille sopiva suunnittelu – maksuton seminaari

Tämän vuoden toinen AccessibleEU-tapahtuma järjestetään kansainvälisenä saavutettavuuspäivänä 16.5. – Otsikkona tällä kertaa Kaikille sopiva suunnittelu rakennetussa ympäristössä. Aihe on jälleen mitä mielenkiintoisin ja ajankohtaisin. Ympäristöministeriön uusimmassa raportissa todetaan, että kaikille sopiva suunnittelu luo toimivaa, turvallista ja esteetöntä rakennettua ympäristöä kaikille.

Nyt kannattaa heti ilmoittautua mukaan tähän maksuttomaan AccessibleEU-tilaisuuteemme, jossa keskitymme rakennetun ympäristön toimivuuteen kaikille. Järjestämme tapahtuman yhteistyössä Ympäristöministeriön, Sosiaali- ja Terveysministeriön, Metropolian ja Sisustusarkkitehdit SIO ry:n kanssa.  

Seminaarin ohjelma on jälleen runsas. Luvassa on muun muassa mielenkiintoisia case-esimerkkejä meiltä ja maailmalta sekä uunituoreiden selvitysten ja lakiuudistuksen esittelyitä.

Tilaisuudessa kuullaan myös Vanen eli Vammaisten henkilöiden oikeuksin neuvottelukunnan pääsihteerin Merja Heikkosen puheenvuoro kansallisesta toimenpideohjelmasta YK:n vammaisia koskevan sopimuksen toteuttamiseksi. Yliarkkitehti Niina Kilpelä tuo ajankohtaiset terveiset ympäristöministeriöstä.

Uunituoreet selvitykset ja lakiuudistus

Tilaisuudessa esitellään Ympäristöministeriön kaksi vasta valmistunutta selvitystä. Mielenkiintoista ajankohtaista käytännön tason tietoa tarjoaa Owal Groupin toimitusjohtaja Jeremias Kortelainen, kun hän esittelee esteettömyysasetuksen toimivuus -selvitystä ja sen tuloksia.

Avaavan johtava esteettömyysasiantuntija Marjo Kivi puolestaan esittelee ympäristöministeriön uuden raportin Kaikille sopiva suunnittelu rakennetussa ympäristössä.

”Kaikille sopiva suunnittelu tarkoittaa hyvää suunnittelua ja suunnitteluratkaisuja, jotka huomioivat ihmisten erilaiset tarpeet, toiveet ja toimintakyvyn”, kertoo Kivi kaikille sopivan suunnittelun periaatteista.

”Suunnitteluperiaatteen myötä syntyy kaikkien käyttäjien kannalta toimivaa, turvallista ja miellyttävää rakennettua ympäristöä”, hän sanoo.

Katujen kunnossapitolain uudistuksesta tulee kertomaan ympäristöministeriön erityisasiantuntija Taru Sihvonen.

Caseja ja aisteja puhuttelevia ratkaisuja

Tilaisuudessa kuullaan hankkeista, joissa on toteutettu kaikille sopivan suunnittelun periaatetta. Esimerkiksi Liedon keskiaikaisen harmaakivikirkon peruskorjauksesta tulee kertomaan arkkitehti Lassi Viitanen Noan arkkitehdeista. Peruskorjauksen myötä kirkon esteettömyys ja monikäyttöisyys paranivat huomattavasti.

Oulun uuden rakenteilla olevan museo- ja tiedekeskuksen hankkeesta tulee kertomaan Oulun kaupungin hankepäällikkö Sanna Pääkkönen. Suunnittelua on hankkeen alusta asti ohjannut kaikille sopivan suunnittelun periaate ja käyttäjien moninaisuuden huomioiminen.

Aistiesteettömyydestä tilasuunnittelussa kertoo aistiesteettömän sisustamisen asiantuntija Paula Hellber. Ja lisäksi tilaisuudessa tullaan kuulemaan sisustusarkkitehdin puheenvuoro kaikille sopivasta suunnittelusta sisustusarkkitehtuurissa.

Väitöskirjatutkija Ida Roivainen Tampereen yliopistosta pitää huippukiinnostavan puheenvuoron otsikolla Käyttäjien kytkeytyminen kaupunkiympäristöön – näkövammaiset kävelijät Helsingissä.

Kaupunkiopastaminen maailmalla

T-Kartor on 35 vuotta kaupunkiopastamisen parissa toiminut palkittu ruotsalainen yritys. Yrityksen kaupunkiopastamisen asiantuntija Tony Pierce  esittelee “City Wayfinding” -esityksessään muun muassa monille ehkä tuttuakin karttaratkaisua, joka on käytössä esimerkiksi Lontoossa, Pariisissa, New Yorkissa, Hong Kongissa ja Tukholmassa.

Tapahtuma GAAD-päivänä

Tämän kevään toinen tapahtumamme ajoittuu sopivasti kansainväliseen saavutettavuuspäivään torstaina 16.5. Kansainvälisellä lyhenteellä tunnettu GAAD eli Global Accessibility Awareness Day tunnetaan Suomessa myös esteettömyyspäivänä. GAAD-päivän tarkoitus on kuitenkin yleisesti nostaa esille saavutettavuuteen ja esteettömyyteen liittyviä asioita ja tarpeita. Saavutettavuuspäivää vietetään tänä vuonna 13. kertaa.

Suomen kielessä saavutettavuudella viitataan digitaaliseen saavutettavuuteen ja erilaisten ihmisten tarpeisiin sähköisissä ympäristöissä. Esteettömyydellä puolestaan viitataan rakennetun ympäristön ratkaisuihin. Esimerkkeinä rakennuksissa toimiminen tai liikenteen yhdenvertaisuutta lisäävät ratkaisut.

GAAD-päivän yleisenä tarkoituksena on saada ihmiset puhumaan, ajattelemaan ja oppimaan saavutettavuudesta ja esteettömyydestä. Ja siihen mekin tarjoamme mahdollisuuden AccessibleEU- tapahtuman myötä!

Lue maksuttomasta seminaarista tarkemmin Avaavan tapahtumasivuilta, ja muista ilmoittautua heti mukaan. Voit tehdä sen myös sähköpostitse suoraan: sami.virtanen@avaava.fi – saat paluupostissa tarkempia tietoja.

Muut lisätiedot

Katso tarkempi ohjelma aikaituluineen ja ilmoittaudu tästä.

Yhteydenotot ja muut lisätiedot AccessibleEU-hankkeeseen liittyen:

Sami Virtanen, AccessibleEU-tapahtumien projektipäällikkö

puh. 050 553 8555 / sami.virtanen@avaava.fi

Terhi Tamminen, AccessibleEU:n suomen edustaja, liiketoiminta- ja kehitysjohtaja

puh. 045 135 8932

Blogiarkisto