1. Etusivu
  2.  » 
  3. Ajankohtaista
  4.  » Avaava suunnitteli Savilahden kampuksen opasteet

Avaava suunnitteli Savilahden kampuksen opasteet

Kuopion Savilahteen rakentui uusi Savon ammattiopiston pääkampus, joka otettiin käyttöön elokuussa 2022. Kampus koostuu kolmesta uudisrakennuksesta, Valo, Voima ja Virta, sekä vuokralla olevasta Vire-rakennuksesta. Avaava suunnitteli Savilahden kampuksen opastuksen logiikan ja opastuksen visuaalisen ilmeen sekä symbolit.

Luonnonvalo hallitsee Savilahden arkkitehtuurissa. Kampuksen avainsanoja ovat turvallisuus, terveellisyys ja kestävä tulevaisuus. Uusi rakennuskokonaisuus onkin Joutsenmerkitty ja se on rakennettu ympäristökriteerien mukaisesti.

Savilahden kampus on suunniteltu käyttäjiään varten. Rakennuksissa liikkuu päivittäin arviolta 2200 opiskelijaa. Henkilökuntaa on noin 450. Opiskelijat ja henkilökunta ovat olleet aktiivisesti mukana kampuksen toteutuksessa alusta alkaen ja oppimisympäristöjä on käyty läpi sadoissa työpajoissa vuosien ajan. Valmiit, nykyaikaiset ja raikasta ilmaa tarjoavat tilat ovat avaria ja monipuolisia.  

Avaava suunnitteli Savilahden kampuksen opastuksen logiikan, opastuksen visuaalisen ilmeen ja symbolit. Työtä on tehty vuodesta 2021 asti. Suunnittelussa lähdettiin liikkeelle käyttäjien kanssa pidetyissä työpajoissa, joissa hahmoteltiin opastustarpeita sekä opastuksen rajapintoja.

Opastus osana kokonaisuutta

Opastuksen suunnitteluun on sisäänrakennettu käyttäjäkunnan moninaisuus ja erilaiset tarpeet. Savon ammattiopiston oma brändi-ilme on huomioitu myös opastusilmeen suunnittelussa. Opastuksen lopputuloksesta haluttiin arkkitehtuuriin ja sisustussuunnitelmiin sopiva, nuorekas ja ympäristöstä erottuva yhtenäinen opastuskokonaisuus.

Avaavan Senior Designer Laura Lahdenperä on Savilahden opasteiden pääsuunnittelija. Kuvassa Laura ja Savilahden kampuksen opastepyloni, joita löytyy kaikista uusista rakennuksista. Pyloni toimii osassa kerroksista myös maamerkkinä.

Savon ammattiopiston eli Sakkyn brändiväreistä valittiin opastusväreiksi mustakeltaisuus ja opasteissa liikkuva keltainen neliö, joka elää rakennuksessa välillä keikahdellen kallelleen luoden leikkisyyttä opastukseen.

Opastuksessa tilakyltit on toteutettu pistekirjoituksella ja symbolit ovat tunnusteltavat. Lopputulos on paitsi toimiva ja havainnollinen, myös visuaalisesti upea. Meillä on ollut suuri ilo olla projektissa mukana.

Opastuksessa tilakyltit on toteutettu pistekirjoituksella ja symbolit ovat tunnusteltavat.

Savilahden pääsuunnittelusta vastasi Olli Nieminen Arkkitehtitoimisto On Oy:stä ja arkkitehtisuunnittelusta työyhteenlittymä LUON Savilahti. 

Tarkemmin kohteeseen ja sen tavoitteisiin voi tutustua oheisesta Savilahden kampus on ylpeästi ammattilainen -artikkelista. 

Avaava auttaa opastesuunnittelussa

Haluatko tietää lisää Avaavan opastesuunnittelusta ja siihen liittyvistä palveluista? Ota yhteyttä meihin ja keskustellaan tarpeistanne. Meiltä löydät paitsi erinomaisia referenssejä myös aidosti apua haastaviinkin kohteisiin. Erityisosaamisalueemme on näkövammaisia ja sokeita henkilöitä palvelevien opastusjärjestelmien suunnittelu ja toteutus.

Ole yhteydessä ja kysy lisää!

Marjo Kivi, johtava esteettömyysasiantuntija

Tel:0503388765

mailto:marjo.kivi@avaava.fi

Blogiarkisto